Nikon D3000Eftersom att det verkar vara en hel del av mina läsare som också har en Nikon D3000 och ni har frågat efter lite tips, så tänkte jag att jag gör ett inlägg om det.

Först och främst,jag kan ungefär ingenting om kameror och detta är så jag har lärt mig själv att ta kort med min kamera.Alltså jag säger inte att så jag gör är rätt eller att så ni gör är fel.Men här är är lite inställningar och tips och trix jag brukar använda.


Okej det första ni måste (JA MÅSTE) göra är att snurra den stora ratten med alla lägen på bort bort bort från AUTO läget.Ingen gillar Auto bilder hah.
Jag brukar ha den i M-Manual läge. Då styr jag både slutartid och bländare. Detta kan vara jobbigt om man inte har koll på hur man ändrar dessa saker.Då rekomenderar jag A-Apertur läget då ställer du bara in bländarvärdet så styr kameran automatisk slutartiden.

Nu kanske ni tänker, men vad är Slutartiden och vad är bländaren?

Jo då är det så att Slutaren är det som styr hur länge ljuset skall släppas in.Lång slutartid betyder alltså att sensor belys under en längre tid ,mer lörelseoskärpa skapas. En kort slutartid betyder belysning under en kortare tid vilket används om man t.ex vill fånga motiv i rörelse.  Slutartiden är de siffrorna du hittar  längst åt vänster i kameran. de kan se ut ungefär såhär 1/10. Snurra på de ett tag (på den lilla ratten precis där du har tummen) och få fram de sifrorna som passar för ditt motiv.
Bländaren är de som bestämmer hur mycket ljus som skall släppas in genom objektivet. Ett lågt bländartal betyder stor bländare och där av mycket ljus. Ett högt bländartal betyder en liten bländare och alltså lite ljus. Men det är inte bara det bländaren gör, den ställer även in skärpedjupet i bilderna. Ett lågt bländartal ger ett kort skärpe djup(motivets bakgrund blir oskarpt) och ett högt bländartal ger ett stort skärpedjup (motivet och bakgrunden blir i fokus) Bländartlen är f talen. Mitt tips är ett hålla dem låga. beror helt på vad du vill ha för bilder men jag föredrar korta skärpedjup till nästan allt!

Ifall ni förstod nått av de jag skrev (knappt så jag förstår vad jag skriver) så har ni nu klarat av att ställa Slutaren och Bländaren för bilderna. Självklart är dessa olika helt beroende på vad du skall fotografera.Ifall ni inte känner för att ställa in något av det ,använd läge P. Då justerar kameran det automatiskt och du styr endast de lite enklare inställningarna som ISO.

Iso är de talet som också styr ljuset kan man säga. Men Iso för mig är riktigt ointressant. Vad ni behöver veta är att. Håll er till låga iso tal. så som iso100. Det brukar jag ha. Men ifall du tar kort på kvällen då det är mörkare kan du höja talet.Varning för brusiga bilder! Ju högre isotal du har desto ljusare och desto brusigare bilder får du. Inget att heja för kanske.

Det va kanske de viktigaste ni behöver fokusera på för att få bra bilder.Sen kan jag ju berätta lite om de andra iställningarna med. Vi börjar längst upp i höger raden på kameran (hoppas ni förstår)
Qual - Bildkvaliten: Jag har alltid min inställd på FINE. Någongång kanske jag skall börja använda RAW.Men inte än. Är inte mogen haha.
Bildstorlek: Jag har alltid L alltså 7.2MB.
WB - Vitbalansen: Här brukar jag ha Auto,ibland om jag tar kort inomhus med lampor som ljuskälla brukar jag ändra till just "glödlampan".
Fotograferingsläge: Väljer man efter vad man behöver för tillfället.
Fokusläge: Jag brukar köra på AF-A
Inställningar för AF- Område:Jag brukar ha "specifik punkt" just för att jag gillar att bestämma vart kameran skall fokusera. Annars kan jag tänka mig att "Automatisk AF" är bra.
Mätning: Jag använder mig oftast av "Matrix" eller "centrumvägd". Matrix passar i de flesta situationer så ett säkert kort är den iställningen.
Aktiv D-Lighting: Off eller On. Välj själv liksom. Jag brukar ha Off men ibland åker den på!
Blixtkompensation: Används bara för att höja eller sänka ljuset när du använder blixt. Vilket jag nästan aldrig gör. Hatar den inbyggda blixten.
Exponeringskomp: Göra bilderna ljusare eller mörkare. Beror på vad som behövs.

Ja vad mer behöver ni veta.Säkert massor. Men det är de som är så bra med denna kameran den har en guide funktion som kan hjälpa dig ifall du är osäker på något. Du kan också trycka in "frågetecknet" på ungefär allt så står det vad det är och vad du har det till.  Ifall det är något mer kan ni alltid skriva det i en kommentar så svarar jag på det ifall jag kan.
Kommentarer
Postat av: lina

Älskar verkligen dina bilder! Vad har du för utrustning till din D3000? :)

2010-07-17 @ 13:32:04
URL: http://creativity.blogg.se/
Postat av: Matilda

Hej ! Jag har precis köpt min Nikon D3000. Och när jag använder läge M-Manual , A-Aperture , S-Shutter & P-Program så blir mina bilder blåa? Har du något tips eller vet du vad det kan bero på ? Din blogg är jättefin & dina bilder också. Ha det bra !

2010-07-17 @ 17:32:09
Postat av: Pierre

Bra inlägg. Som svar på Matildas kommentar tror jag att det är vitballans inställningen som står i fel läge. Den skall stå i det läge man fotograferar i ex, inomhus, utomhus eller på auto som fungerar bra i de flesta fall. Men blanda inte ihop det auto med det som Fanny nämner, för det är mycket riktigt aj aj :) Ha en bra dag!

2010-07-17 @ 19:02:26
URL: http://pox.se
Postat av: fanny- svart till matilda

jag tror att det kan vara så att du har på vitbalansen på t.ex glödlampa elelr nått. sätt den på auto :)

2010-07-17 @ 19:35:05
URL: http://fannyelina.blogg.se/
Postat av: clara

jag har oxå nikon d3000,fotar alltid med M-manuell, såklart bäst;)! hatar den inbygda bilxten oxå, bläbläblä!haha

2010-07-17 @ 22:43:53
URL: http://ckklara.blogg.se/
Postat av: Emma

Gud så svårt att lät. Kommer nog ta ett tag tills jag lär mig, men nu längtar jag mer tills min systemkamera kommer.

2010-07-25 @ 22:07:58
URL: http://kaarleksbarnet.blogg.se/
Postat av: Emma

Vart hittar man Qual - Bildkvaliten på kameran? Hittar inte den. Jag hittar bara bildkvaliten och då står det bara "NEF (RAW)+ JPEG låg, NEF (RAW), och JPEG normal, JPEG hög, JPEG låg.

2010-07-27 @ 20:42:29
URL: http://kaarleksbarnet.blogg.se/
Postat av: Matilda

Tack för hjälpen ! Det fungerade :D <3

2010-08-01 @ 23:21:42
URL: http://sofiamatildaa.blogg.se/
Postat av: Matilda

Hej igen ! Förlåt om jag frågar så mkt.Men på den ratten där man har tummen, där kan jag bara ställa in slutaren. Inte bländaren. Ska det vara så, eller hur ändrar man bländaren Skulle vara tacksam för svar ! :D <3

2010-08-01 @ 23:44:48
URL: http://sofiamatildaa.blogg.se/
Postat av: Matilda

Om kommentaren ovan:*hur ställer man in bländaren när man har manuell ? :)

2010-08-10 @ 23:49:54
URL: http://sofiamatildaa.blogg.se/
Postat av: Becka

Hur styr man bländaren och isot ?

Hittar bara den där knappen med tummen som styr slutartiden hur ändrar man texempel F ?

Mvh Rebecka

2010-08-30 @ 19:20:15
URL: http://reroo.blogg.se/
Postat av: Annaa

Hej! fina bilder !

Jag har en fråga om nikon d3000, hur ställer man in bländaren ?

jag förstår slutartiden och så, men inte hur man ställer in bländaren och vart dom inställningarna ligger, tacksam för svar, och jag älskar din blogg!

2010-11-05 @ 15:15:49
URL: http://aannaggustafsson.blogg.se/
Postat av: Anna

aha tack, men jag vet inte riktigt vad bländaren gör förnågot!

och när jag tar utan blixt på m,a,s, och p så blir bilderna skit mörka, helt svarta. vad ska man ändra då ?

2010-11-05 @ 18:34:57
URL: http://aannaggustafsson.blogg.se/
Postat av: elin [fotoblogg] ♥

vart hittar man bländaren? :)

2011-01-31 @ 13:18:04
URL: http://nniles.blogg.se/
Postat av: Emma

Hej! För det första, så himla bra tips och fin blogg! Jag fotograferar med en nikon d3000 men hur ställer man i bländaren, elller vad man hittar den osv. Tacksam för svar! Maila gärna svaret på mailen.

2011-07-28 @ 14:46:57
URL: http://emmabergroth.blogg.se/
Postat av: sara

hej!

jag förstår inte hur man ställer in eller hittar bländaren?! har också en nikon D3000.. tacksam för svar :D

2011-08-02 @ 20:33:53
Postat av: fanny

svar till sara:

Hej du ändrar bländaren på samma ratt som där du ändrar slutartiden bara det att när du skall ändra bländaren så håller du in den lilla +/- knappen samtidigt som du snurrar på ratten.

2011-08-02 @ 20:55:34
URL: http://fannyelina.blogg.se/
Postat av: juliakorecic

var kan man ändra bländaren? :)

2012-02-08 @ 23:54:44
URL: http://juuliakorecic.blogg.se/
Postat av: Mie

Såg du hade en Nikon, jag har också det och säljer nu mitt macro objektiv till det :) Tänkte om du kanske var intresserad: http://www.tradera.com/nikon-sigma-70-210mm-uc-ii-macro-auktion_302001_161956146

2012-08-19 @ 21:33:13
URL: http://skapandeform.blogg.se
Postat av: angelica

tack fanny!! :)

2012-12-25 @ 16:55:19
URL: http://mataduvor.blogg.se


Läs nedanstående före du kommenterar

OM REDIGERING

-Jag redigerar alla mina bilder i photoshop cs5

-Jag har förklarat hur jag redigerar dem, kolla under photoshop & tips!OM KAMERAUTRUSTNING

-Jag fotar med en NikonD90

All reklam eller spam kommer att raderas
:

Vad har du på hjärtat?

Namn:
Kommer du hit ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


Kontakt: fanny.mattila@live.se Flickr Tumblr Portfolio Lookbook